CCR

HanDiRob

Håndhygiejne har fået et fornyet fokus med corona-pandemien, men selv efter pandemien er det stadig afgørende for hygiejnen på et hospital, at alle husker at spritte hænder af.

For at gøre håndsprit nemt og lettilgængeligt samt opmuntre til at bruge det testede projektet en spritrobot, som kunne flytte sig hen, hvor der var brug for den, oplade sig selv og gøre opmærksom på, når den skulle fyldes op.

Robotten bestod af to moduler: en mobil base på hjul samt en spritstander, som basen kunne tage af og på. På standeren var der en interaktiv skærm, som kunne interagere på forskellige måder med brugeren. Der var også et kamera, som hjalp robotten med at navigere, men som ikke udførte ansigtsgenkendelse eller nogen former for lagring.

MÅL

 

Prototyperne blev i 2022 testet på OUH og Universitätsklinikum Schleswig-Holstein (Universitetshospitalet i Kiel og Lübeck).

Testfasen havde fokus på:

  1. hvordan basemodulet navigerede og fungerede i praksis.
  2. hvordan basen fungerede i samspil med standerne.
  3. hvordan robotten interagerede med mennesker og tilbød dem håndsprit. Nogle af disse mennesker blev spurgt ind til deres brugeroplevelse.

Det var meningen, at flere robotter skulle kunne være til stede i samme område og interagere med hinanden. Målet var, at robotterne på en let og gnidningsløs måde kunne være med til at forebygge smitsomme sygdomme på et hospital.

Læs mere om HanDiRob på projektets egen hjemmeside.

RESULTATER

HanDiRob er blevet testet ad flere omgange på OUH, både ved indgangen og i forhallen.

Brugere rapporterede, at det var en god og behagelig oplevelse at bruge HanDiRob, og selvom projektet har vist, at der stadig skal udvikles på robotten, er der signifikante fordele ved HanDiRob.

Forskningsprojektets resultater viste, at robotten kan øge andelen af folk på sygehuse, der spritter hænder, fra ca. 13% til 50%, når robotten både bevæger sig og taler. Når den bare bevæger sig, men ikke taler, stiger andelen til omkring 39%.

Partnere

Finansiering

Projektet blev finansieret af det dansk-tyske EU Interreg.

Interreg logo

Kontakt

Esben Hansen

Esben Hansen

Teknisk leder, CCR

[email protected]
(+45) 51 46 67 67

user dummy image

Oskar Palinko

Projektkoordinator, SDU

[email protected]